Muzej Valjevo

Srbija - Valjevo


Najbolji muzej u Srbiji

Narodni muzej Valjevo se od 2001. do 2008. godine nalazio u procesu temeljne institucionalne revitalizacije, izrastavši od potpuno devastirane ustanove u instituciju koja je u dva navrata (2005. i 2008.) od Muzejskog društva Srbije nagrađena Plaketom Mihailo Valtrović, kao najbolji muzej u Srbiji u prethodnoj godini.

Narodni muzej Valjevo je 2012. godine nagrađen Turističkim cvetom, najvišim nacionalnim priznanjem koje za doprinos razvoju turizma daje Turistička organizacija Srbije.

Istorijat

Posle više inicijativa tokom prve polovine 20. veka Narodni muzej Valjevo je osnovan 1951. godine od strane Opštine Valjevo . Prva postavka novoosnovanog Muzeja je bila smeštena u Muselimovom konaku, najstarijoj zradi u Valjevu, u čijem podrumu su 1804. godine bili zatvoreni valjevski knezovi Aleksa Nenadovic i Ilija Bircanin, pre nego što su bili poseceni na obali Kolubare. Postavku su cinila odeljenja: starina (70 eksponata), NOB-a (150) i Narodne izgradnje (30). Sama tadasnja struktura Muzeja ukazuje da je primaran cilj pri njegovom osnivanju bila glorifikacija NOR-a i socijalistickog drustva. Vremenom, razvoj muzeja je doprineo da objekat Muselimovog konaka bude premali za potrebe muzejskog prostora, tako da je Muzej dobio na koriscenje jos jednu (danas nepostojecu) zgradu koja se nalazila neposredno uz konak, da bi se 1969. godine preselio u obliznju, za muzejske potrebe adaptiranu, zgradu stare Valjevske gimnazije, podignute 1870. godine.

 Sa prelaskom Muzeja u novi objekat počeo je i njegov ubrzani razvoj praćen kadrovskim jačanjem i stručnom modernizacijom, ali i proširivanjem Muzeja otvaranjem njegovih isturenih odeljenja.

Od samih početaka Muzeja velika paznja se poklanjala obrazovno-vaspitnoj i kulturoloskoj funkciji, a u okviru muzeološke djelatnosti postavljen je temelj svim današnjim zbirkama, kroz terensko-istraživački rad, kupovinu, razmjenu ili poklone, zastitu, trezoriranje i dokumentaristicku obradu zbirki, kao i razlicite vidove ekspozicije. Paralelno sa standardnim muzeografskim poslovima u Narodnom muzeju u Valjevu se razvijala i naučna istoriografska aktivnost, praćena izdavackom delatnoscu.

 Ubrzani strucni razvoj Narodnog muzeja u Valjevu je dovo do toga da se tokom 70-tih i 80-tih godina 20. veka ova institucija ubrajala medju najperspektivnije institucije ove vrste u staroj Jugoslaviji, ali tokom poslednje decenije trećeg milenijuma velika kriza do koje je došlo posle raspada Jugoslavije, kao i fakticka nezainteresovanost i nebriga nadležnih za ovu ustanovu od izuzetnog znacaja, dovele su Muzej u veoma tesku situaciju, koja je dodatno otežana posledicama zemljotresa koji je u jesen 1998. godine potresao Valjevski kraj.

Proces revitalizacije Muzeja otpočeo je 2001, a završio se 2007. godine. U tom periodu objekti muzeja su detaljno rekonstruisani, a obezbedjene su i nove, odgovarajuće, prostorije za muzejske depoe, dokumenacioni centar, konzervatorsku radionicu i kabinete stručnih službi.

 Prvi krupan korak u poslovima namenjenim publici načinjen je 2004. godine sa otvarawes stalne postavke Seča knezova, u podrumu Muselimovog konaka, a krunu procesa revitalizacije institucije predstavljalo je otvaranje nove centralne stalne postavke Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti u maju 2007.  Istovremeno, pored aktivnosti zaštite kulturne baštine, opšte kulturološih i vaspitno-obrazovnih zadataka valjevski muzej otvara i četvrti put svoga delovanja – razvoj kulturnog turizma.

Narodni muzej Valjevo je u dva navrata (2005. i 2008.) dobio plaketu Mihailo Valtrović, koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje najboljoj muzejskoj ustanovi u Srbiji u prethodnoj godini, a nova postavka je od čitalaca i žirija lista napred ocenjena kao kulturni događaj godine.  Posebno priznanje je ono koje spontano daju posetioci. Stalne postavke Narodnog muzeja Valjevo su trenutno najposećeniji muzejski prostori na zatvorenom u Srbiji.  

logo
Narodni muzej Valjevo se od 2001. do 2008. godine nalazio u procesu temeljne institucionalne revitalizacije, izrastavši od Turistički cvetpotpuno devastirane ustanove u instituciju koja je u dva navrata (2005. i 2008.) od Muzejskog društva Srbije nagrađena Plaketom Mihailo Valtrović, kao najbolji muzej u Srbiji u prethodnoj godini. Narodni muzej Valjevo je 2012. godine nagrađen Turističkim cvetom, najvišim nacionalnim priznanjem koje za doprinos razvoju turizma daje Turistička organizacija Srbije.
logo
Fotografija 1
Muzej Valjevo (5.33 KB)
logo
Fotografija 2
Muzej Valjevo (3.82 KB)
logo
Fotografija 3
Muzej Valjevo (4.09 KB)
logo
Fotografija 4
Muzej Valjevo (4.37 KB)
logo
Fotografija 5
Muzej Valjevo (4.39 KB)
logo
Fotografija 6
Muzej Valjevo (4.6 KB)
logo
Fotografija 7
Muzej Valjevo (5.08 KB)
logo
Fotografija 8
Muzej Valjevo (6.42 KB)
logo
Fotografija 9
Muzej Valjevo (3.54 KB)
logo
Fotografija 10
Muzej Valjevo (4.31 KB)